Náborové příspěvky. Kde je dostanu a kolik to dělá?

0

Situace na trhu práce je momentálně taková, že většina firem má o nové zaměstnance nouzi. Snaží se je proto nalákat na řadu benefitů, včetně například i náborového příspěvku. Zde je přehled zaměstnavatelů, kteří onen náborový příspěvek nabízejí.

Náborové příspěvky. Kde je dostanu?

Na politiku náborových příspěvků se vrhl nejen veřejný, ale i státní sektor. Na trhu práce je spousta volných míst, a tak zaměstnavatelé musí své potenciální nové zaměstnance něčím zaujmout. Náborové příspěvky jsou v řádech desítek tisíc korun a vyplácí se buď jednorázově, nebo postupně.

Stejně tak začal fungovat i systém odměny za doporučení nového zaměstnance. To firmy zpravidla nabízejí svým stávajícím zaměstnancům, kterým se podaří do firmy přivést nového pracanta.

Armáda, Policie a celkově státní sektor

Co se týče státního sektoru, tam náborový příspěvek nabízí hlavně bezpečnostní sbory, a to pro nové zaměstnance ve služebním poměru. V některých je velmi špatná personální situace, a tak se jedním z mnoha dalších benefitů práce ve státním sektoru stal i náborový příspěvek. A kolik, že to je?

U Policie České republiky je to 75 000 Kč nebo až 150 000 Kč, záleží vždy na daném kraji. Je vyplácen jednorázově po uplynutí zkušební doby 6 měsíců, nicméně se zavazujete k tomu, že u Policie zůstanete dalších 6 let. Trendem u bezpečnostních sborů, včetně Policie ČR, je také postupné navyšování příjmů, nebo příplatků.

V Armádě České republiky budete mít také nárok na náborový příspěvek, avšak zde je vyplácen postupně. Jeho výše se také liší dle nejvyššího dosaženého vzdělání a délkou doby služby. Je vyplácen ve třech vlnách, nejprve 20 % pro 6 měsících, následně 30 % po 12 měsících a zbylých 50 % po 24 měsících služby.

A kdo další ze státního sektoru nabízí náborový příspěvek? Je to například Vězeňská služba ČR, Městská policie, apod.

České poště a.s. zase chybí řidiči s řidičským oprávněním skupiny C. Proto jim nabízí náborový příspěvek 100 000 Kč. Poště momentálně chybí spousta pracovníků, řidičům nabízí i rekvalifikační kurzy.

Co nabízí veřejný sektor?

Firmy ve veřejném sektoru mají také spoustu benefitů, které nabízejí svým zaměstnancům. Co se týče náborového příspěvku, ten už je podstatně nižší, než například u sektoru státního. Naopak ale může zaměstnavatel veřejného sektoru nabídnout vyšší mzdu.

Například u Škoda Auto je náborový příspěvek „pouze“ 12 000 Kč, ale hned po třech měsících nabízí hrubou mzdu přes 30 000 Kč, plus roční bonusy.

Je pravdou, že u výrobních závodů se zaměstnanci většinou dlouho neudrží, a po čase z firmy odcházejí. Naopak pro ty, kdo hledají stabilitu zaměstnání se vyplatí nastoupit do sektoru státního.

5/5 - (1 vote)

Zanechat komentář:

Please enter your comment!
Please enter your name here