Přivýdělek k důchodu: Kolik si můžete vydělat a jaké jsou daně?

24

V dnešní době není žádnou zvláštností, že spousta penzistů využije možnosti důchodového přivýdělku. Mohou si tak přijít i na pěkné peníze, které se rozhodně neztratí. Důležité je však myslet na to, že práce v důchodovém věku má svá pravidla. Pojďme se na ně zaměřit v následujícím článku. Poradíme se vším, co je zapotřebí, abyste si mohli i v takovém tom pozdním věku přivydělat nějakou tu korunu.

Přivýdělek v důchodovém věku

Jste-li v situaci, že dostáváte starobní důchod, můžete si přivydělat neomezeně vysokou částku. Omezení nastává až v případě předčasného důchodu. Vydělat si můžete jen tolik, abyste nemuseli platit důchodové pojištění. Částka je omezena na 10 000 Kč, při sjednání klasické dohody o provedení práce. Další možností výdělku je například pronájem bytu či kanceláře.

Tip na knihu: Konečně důchod – 100 dobrodružství ve vašich nejlepších letech od Iris Warkusové

Připravit, pozor, start! Váš nejkrásnější úsek života – důchod – právě začíná: Konečně máte čas na sebe i na druhé, na své záliby, na naplněný život. Tato kniha je plná nápadů, dobrodružství a nových začátků. Listujte a prohlížejte, odškrtávejte si, co jste už zvládli, a nechte se inspirovat ke stále novým věcem. Zkusit geocaching, uspořádat…


Jaké jsou možnosti přivýdělku v důchodovém věku?

V současné době je možností přivýdělku pro osoby v důchodovém věku opravdu mnoho. My se v tomto článku zaměříme na nejčastější způsoby přivýdělku, mezi které patří dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti a honoráře.  

Dohoda o provedení práce (DPP)

Nejčastější a také nejvýhodnější formou přivydělávání peněz je dohoda o provedení práce. Tuto možnost využívají jak studenti na brigádách, tak i právě penzisté. Výhodou je, že můžete mít více dohod u několika zaměstnavatelů. Pracovní doba je však omezena na 300 hodin za rok.

Pokud si vyděláte do 10 000 Kč měsíčně, odvede za vás zaměstnavatel srážkovou daň 15 % a to jen v případě, že nepodepíšete tzv. růžový papír. Neplatíte sociální a zdravotní pojištění.

Pojištění platíte, pokud příjem přesáhne hranici 10 000 Kč. Srážková daň je platí 15%. Slevu na poplatníka můžete mít díky podepsanému růžovému prohlášení stejně jako v předešlém odstavci.

Výpovědní doba u dohody o provedení práce je 15 dnů. Růžový papír můžete podepsat pouze s jedním zaměstnavatelem.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)

Dohoda o pracovní činnosti je další velmi častou formou přivýdělku. Počet odpracovaných hodin je u této dohody omezen na 20 hodin týdně. Pokud nepřekročí 2 999 Kč měsíčně, platíte jen srážku daně 15% a to jen v případě pokud nepodepíšete se zaměstnavatelem tzv. růžový papír.

Pokud příjem přesáhne tuto částku 3000 Kč měsíčně (včetně), platí se záloha na srážkovou daň 15% (s přihlédnutím na podepsané růžové prohlášení) a dále se odvádí také sociální a zdravotní pojištění.

Pokud se rozhodnete dohodu ukončit, platí, že výpovědní lhůta 15 dní (stejně jako u DPP).

Honoráře

Méně častým přivýdělkem jsou honoráře za příspěvky do médií. Od jednoho zaměstnavatele si tak můžete vydělat do 10 000 Kč měsíčně. I u této dohody vám zaměstnavatelé pošlou přivýdělek snížený o srážkovou daň. Pokud dostanete již strženou srážku za daň, nemůžete ho již zahrnout do daňového přiznání a uplatnit si tak slevu na poplatníka. Honoráře nad 10 000 Kč za měsíc musíte uvést v daňovém přiznání.  

Příklady přivýdělku a daní u penzistů

Příklad č. 1: Důchodce Martin si přivydělává u jedné firmy formou dohody o provedení práce, vydělá si měsíčně 10 000 Kč. Ročně 120 000 Kč. Nepodepíše tzv. růžový papír, ale podá si za tento odpracovaný rok daňové přiznání. Jaké budou tedy daně?

PoložkaČástka
Výdělek120 000 Kč
Daň18 000 Kč
Sleva na poplatníka-24 840 Kč
Stát vrátí18 000 Kč

Příklad č. 2: Důchodkyně Alžběta si přivydělává u jedné firmy 8 000 Kč měsíčně formou dohody o provedení práce. Ročně 96 000 Kč. Podepíše u firmy růžový papír. Jaké budou daně?

PoložkaČástka
Výdělek96 000 Kč
Daň0 Kč
Sleva na poplatníkaJiž započtena
Stát vrátí0 Kč

U příkladu č. 2 jsou slevy na dani započítávány měsíčně, neplatí se tedy srážková daň.

Jaké jsou možnosti snížení daní v důchodovém věku?

Penzisti mohou pracovat stejně jako všichni ostatní. Mohou si vydělávat jako podnikatelé, mohou mít také hlavní pracovní poměr. Jaké slevy na dani mohou mít k těmto zaměstnáním?

V důchodovém věku si při výdělku můžete snížit daně. Jednou ze slev jsou slevy na poplatníky, které činí 24 840 Kč za rok. U zdravotně postižených se také odečítá 210 Kč měsíčně při pobírání 1. a 2. stupně nebo 420 Kč měsíčně u 3. stupně invalidního důchodu. Pokud jste držiteli průkazu ZTP/P, odečítá se měsíčně 1 345 Kč.

Penzisté mohou uplatňovat i takzvané odečitatelné položky, které nesnižují přímo daň z příjmů, ale takzvaný daňový základ. Jedinci tak ušetří 15 % uplatněné částky.

Pokud darujete věci charitě v hodnotě minimálně 1 000 Kč ročně, můžete si nechat tyto dary odečíst. V případě bezplatného darování krve nebo krevních derivátů můžete odečíst až 3 000 Kč.

Dalším způsobem je penzijní připojištění. Daňově si můžete odečíst to, co ročně uložíme mezi 12 000 Kč až 36 000 Kč.

Pokud jste v odborech, můžete si svůj daňový základ snížit až o 3 000 Kč za rok.

Penzisti platící úvěr na bydlení mohou snížit daňový základ o zaplacené úroky. Tato částka však nesmí překročit 300 000 Kč ročně.

Někteří penzisté platí také daň z důchoduTuto daň platíte v případě, že vaše penze je vyšší než 36 600 Kč měsíčně. Ti, kdo tuto částku překročí, platí daň z příjmů z částky převyšující danou hranici.

4.1/5 - (27 votes)

24 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, jak bych měl postupovat, když si chci jako starobní důchodce přivydělávat formou soukromé lektorské činnosti pro chovatele a tím zúročit dlouholeté zkušenosti o které je zájem. Předem děkuji.

  2. Dobrý den. Stále je nespravedlnost, že důchodci mají stále stejně přidáno a jak ti co mají důchod 6000.-kč,tak ti co mají např. 30000.-kč. Jsou to ženy, které v minulosti pracovaly poctivě, ale za malý plat, ale my jsme je potřebovali. Byly to uklizečky, prodavačky, servírky, pekařky a podobné profese a podle toho jím byl vypočítán důchod. Lépe to mají kriminálníci, kteří nepracovali, důchod nyní mají větší nežli ti, kteří řádně pracovali, ale buhužel za malý plat.

  3. Od r. 2019 platí u DPČ, že z hrubé odměny 2999 Kč/měs. se neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Limitní částka pro platbu SP a ZP byla zvýšena z 2500 na 3000 Kč.

  4. Pokud jako důchodce beru důchod a současně pracuji a odvádím sociální pojištění, bude se mi důchod následně přepočítávat a zvyšovat???

  5. co takhle sledovat zákony a nebalamutit lidi, co se týká výše možného výdělku nezatíženého odvody u DPČ v roce 2019?

  6. Důchodci maji být doma a uživat si důchod, nebo nebrat důchod a chodit do prace a platit dane a pod. jako ostatni pracujicí. berou pracovní mista .

    • Milý Slone,
      jsou místa a platy, které se nám nedaří obsadit pracovníky v produktivním věku a VELMI RÁDI zaměstnáme důchodce. Pokud jste nezaměstnaný, tak odpovězte a určitě vám nějakou práci najdeme. Na HP nabízíme za fyzicky méně náročnou práci hrubou 14.500 Kč.

      • Kdyby jste dobře platili lidi v produktivním věku tak nepotřebujete duchodce. Ja bych teda za těch vašich 14 500 hrubého ani nevstával.

    • Dobrý den, beru důchod, chodím do práce a daně, včetně socialní a zdravotní mi z platu odvádí,jako ostatním pracujícím

    • Kdyby byly důchody trochu důstojné,tak si můžou důchodci opravdu důchod užívat ..teď mohou akorát počítat,kolik jim zbyde na jídlo pokud zaplatí bydlení a léky ..

  7. martina
    dobrý den, nechápu, když si k důchodu přivydělávám poctivou prací – a to podle odprac.dnů měsíce loo-llo-l20 hod.a musím platit sociální a zdravotní poj.

  8. Kolik si můžete vydělat ??? !!!! jste vůbec normální ?! co si někdo vůbec dovoluje někoho omezovat a co je komu do toho ?! to je můj život a nikdo nemá právo mě omezovat a poroučet co smím a nesmím…nejsme poddaní, ale svéprávní lidé…

    • Dobrý den,

      v žádném případě to není myšleno tak, že bychom chtěli někoho omezovat a poroučet. Právě naopak bychom chtěli pomoct a poradit.

      Jestli se vás článek dotkl, tak se omlouváme.

      Přeji hezký den

    • Jsme poddaní ,pracujeme za minimum a daně jako hrom,vydělat si ale můžete kolik chcete v tom omezení není pokud dodržíte veškerá ustanovení tudíž platit daně ,zdravotní a sociální ,potom si můžete vydělat měsíčně třeba milion

  9. JSEM V PLNÉM INVALID.DUCHODU A CHTĚL JSEM SE ZEPTAT KOLIK SI MŮŽU PŘIVYDĚLÁT MĚSIČNĚ.
    ČÁSTKA ID NENI DOSTAČUJICI K K ŽÍVOTU.
    DĚKUJI ZA ODPOVĚD.KÉPEŠ LADISLAV.

  10. Dobry den,pracuji jako duchodce OSVC, na Vedlejsi zivnost- nevadi mi zaplatit DAN z Prijmu -to je logicke -vydelas -zaplatis dan, ALE co je pro mne NEPOCHOPITELNE –PLATIT SOCIALNI A ZDRAVOTNI POJISTENI-za ostatni duchodce kteri si neprivydelavaji -to ze zakona plati Stat- Tak nevim proc si mam prispivat na nektere lidi KTERI NECHTEJI PRACOVAT – A VE VYSLEDKU MAJI VICE PENEZ NEZ LIDE KTERI CHODI DO PRACE

Zanechat komentář:

Please enter your comment!
Please enter your name here