Island ceny

Island je snem mnoha cestovatelů. Země ohně a ledu, jak se Islandu často přezdívá, má opravdu hodně co nabídnout. Gejzíry, vodopády či horké prameny jsou jen zlomkem z toho, co zde můžete zažít. Island je však známý také vysokými cenami. Pojďme se proto společně podívat, kolik zde zaplatíte za jídlo, ubytování či benzín!

Hurá do supermarketu!

Na začátek se podívejme na ceny jídla. Za 1 kg kuřecích prsou na Islandu zaplatíte zhruba 360 Kč, za hovězí pak skoro dvojnásobek – 1 kg vás vyjde na 550 Kč. Levná nejsou ani vejce. Při koupi 12 kusů budete muset z peněženky vytáhnout více než 100 Kč.

A co ovoce a zelenina? Ani zde nelze počítat s nízkými cenami. Kilogram rajčat koupíte téměř za 100 Kč, hlávku salátu za 50 Kč a za kilogram brambor zaplatíte necelých 50 Kč. Kilogram jablek vás bude stát více než 50 Kč, téměř totožná je i cena banánů.

Jídlo v restauraci? Sáhnete si hlouběji do kapsy!

Už víme, jak vysoké jsou ceny jídla v supermarketu. Proto asi nikoho z nás nepřekvapí ceny pokrmů v restauracích. V těch levnějších vás na Islandu vyjde jídlo na necelých 500 Kč. Ve fastfoodech typu McDonald’s sice trochu ušetříte, přesto za menu zaplatíte okolo 300 Kč.

Za co si však na Islandu opravdu výrazně připlatíte? Bohužel, řeč je o v Česku velmi oblíbeném pivu. Pokud si budete chtít vychutnat 0,5 litru místního piva, budete muset počítat s tím, že budete o více než 200 Kč chudší.

Říkáte si nyní, že si místo piva raději dáte kávu? Pak se připravte na to, že cappuccino vás bude stát zhruba 100 Kč

Poměrně levný benzín

Možná vás překvapí fakt, že benzín je na Islandu sice dražší než v Česku, ovšem jen velmi lehce. Za 1 litr zaplatíte zhruba 40 Kč. To je poměrně příjemná zpráva, nemyslíte?

Drahý pronájem

Od příjemné ceny benzínu se opět vraťme k vysokým cenám. Tentokrát půjde o pronájmy. Pronájem jednopokojového apartmánu v centru města vás na Islandu bude stát průměrně 35 000 Kč, mimo centrum pak necelých 29 000 Kč.

Vysoké jsou i ceny ubytování v hostelech či hotelech. Za noc v levném hostelu tak zaplatíte 800 Kč a více, ceny levných dvoulůžkových pokojů se sdílenou koupelnou pak začínají na 1000 Kč.

A co mzdy?

Už víme, jak vysoké jsou na Islandu ceny. Pokud však mluvíme o výdajích, musíme zmínit i příjmy. Jak vysoké jsou tedy mzdy na Islandu?

Průměrná čistá mzda zde přesahuje 70 000 Kč. Možná vás nyní napadá, jak vysoká je na Islandu minimální mzda. Pak musíme zmínit, že zde žádná oficiální minimální částka neexistuje. Podle webu CheckInPrice však tato hodnota odpovídá výši 2400 USD, tedy necelým 56 000 Kč.

I přes vyšší ceny míří na Island každoročně velké množství turistů. Místní příroda je zkrátka nádherná a vyšší náklady za její zhlédnutí určitě stojí.

A co vy, patříte mezi ty, kteří sní o návštěvě Islandu?

3.7/5 - (3 votes)

Zanechat komentář:

Please enter your comment!
Please enter your name here